At vælge det rette udstyr til undervandsjagt er enormt vigtigt, for der er ingen tvivl om at undervandsjagt er en grejsport. Gå aldrig ned på udstyret, som man siger!

Derfor er der også mange meninger om udstyr til undervandsjagt, sikkert lige så mange som der er undervandsjægere, og til tider kan spørgsmålet om hvilket grej man skal vælge, blive lidt ligesom et spørgsmål om religion. Dog er der også nogle fællesnævnere, nogle mærker der bare producerer rigtig godt grej, som de fleste kan blive enige om er et godt køb.

Når man er ny i undervandsjagt kan det meget hurtigt blive overvældende at vælge udstyr. Der er mange spørgsmål der kan melde sig – mange overvejelser man skal gøre sig. Hvor seriøs er man omkring denne sport? Vil man gå all-in og skaffe sig alt det bedste grej her og nu, eller vil man langsomt trappe op, hvis og når denne nye sport fænger én? Hvad kan man som minimum af udstyr komme afsted med som begynder, og hvor mange gange om året kan man allerede nu se at man kan afsætte til dykkerture?

Hvad med gear til at rejse med? Kan man bruge den samme harpun som i Danmark eller skal man ud i at købe to forskellige dykkersæt? Og hvad med natdyk? Der er mange spørgsmål, og det kan være en jungle at skulle vælge det helt rigtige – især hvis man er økonomisk udfordret eller bare ikke har tiden til at jage særlig ofte.

Vi har her i elemento efterhånden rigtig mange års erfaring med undervandsjagt, og vi har købt, brugt, solgt, byttet, mistet og slidt os gennem rigtig meget forskelligt udstyr til undervandsjagt. Vi har prøvet alt det billige, dyre, eksperimentelle, elendige og fantastiske grej og vi har rigget vores harpuner, bøjeliner, flåder, net og masker med alle de hjemmebiksede løsninger som vi har kunne finde på.

Vi har monteret gopro kameraer på dykkermasker og på vores harpuner, sat haj-sikre fangstposer på flåder til dyk i Mikronesien, importeret specielle rustfri øjeskruer til flydeliner og svømmet rundt med, og kastet små ankre på strømdyk (hvilket i øvrigt er en rigtig dårlig idé..). Meget af det vi har prøvet har ikke fungeret, men noget af det har, og det har gjort at vi i dag har et problemfrit setup, som vi kender rigtig godt og som bare fungerer helt perfekt når vi dykker, både dag og nat.

Disse erfaringer omkring udstyr vil vi gerne dele med dig, så du kan komme så hurtigt og mest effektivt i gang med denne fantastiske sport, uden at spilde for mange penge og uden at have for mange frustrerende oplevelser på stranden og i vandet.

Harpunen

elemento kursus i undervandsjagt - harpun

Vi anbefaler at du investerer i en elastik harpun, i længden 90 eller 75, i et solidt og velkendt mærke som f.eks. Omer. Køb ikke den billigste, og undgå trykluft, rollerguns og alt muligt andet gejl. Din harpun skal være let at lade, let at holde ved lige og let at få reservedele til, når noget på den går i stykker. For det vil ske efter et stykke tid. Køb også ekstra line, ekstra crimps, et par ekstra spyd og værktøj så du kan sætte en ny line på selv, rette spyddet ud når det bliver bøjet osv.

En 90’er harpun er den mest gængse til danske farvande, men en 75’er fungerer også fint. En 75’er er generelt mere manøvredygtig men den har mindre kraft så brug den ikke hvis du jager multer eller meget store havørreder.

Hvis du planlægger at rejse med din harpun og andet udstyr, kan vi anbefale en Riffe Euro Traveller harpun som kan deles i to. Den er dog i den dyre ende, men hvis du er fuldt investeret i sporten er dette en lækker luksus upgrade.

Vores første harpun, og en harpun som vi ofte vender tilbage til på grund af dens lette vægt og pålidelighed, er Omer’s Cayman 90. En bund solid aluminiums harpun som stadig holder, selvom vi faktisk købte vores første Cayman helt tilbage i 2004. Cayman har vores anbefaling som den bedste begynderharpun, der heller ikke slår bunden ud af dit budget.

Masken

Der er dyre og billige masker, men der er ingen korrekt eller bedste maske. Den bedste maske er den der passer til dit ansigt. Vi anbefaler en full frame maske med godt udsyn og en sort ramme, så du har mest mulig fokus på det du jager. Men hvis din lyserøde scuba maske sidder som støbt på dig, så brug den. Du skyder ikke færre havørreder af den grund, og et natdyk er alligevel ikke nogen skønhedskonkurrence.

Snorklen

Der er dyre og billige snorkler, og også her handler det mere om hvilken snorkel der passer dig bedst. Nogle snorkler har ventiler og sikkerhedsmekanismer der holder vandet ude, og andre er simpelthen bare et rør der sørger for at du kan trække vejret under vandet. Start med en snorkel du måske allerede har liggende eller lån én af en ven. Så har du en idé om hvad der passer til dig.

Dragten

elemento kursus i undervandsjagt - dragt

Vi anbefaler en todelt open cell (rågummi) dragt med indbygget hætte i enten 5mm eller 7mm’s tykkelse. 7mm er til efterår, vinter og forår, og 5mm kan bruges om sommeren i Danmark. Du skal bruge sæbevand eller hårbalsam opløst i vand for at komme i dragten og du skal prøve at lade være med at urinere i dragten, selvom det kan være svært på et langt dyk.

Du kan få lavet en målsyet dragt hvis du er specielt høj og tynd, lav og tyk eller på anden måde ikke passer ind i almindelige størrelser. Halvdelen af elemento bruger målsyede dragter og det kan gøre en kæmpe forskel, da den bare sidder tættere på kroppen og holder bedre på varmen. Undgå surferdragter, scubadragter og rene neoprendragter da de ikke sidder tæt nok og hurtigt bliver kolde.

Til varmere klimaer er en 3mm neopren ofte en god løsning, eller du kan bruge underdelen fra din 5mm open cell, med en rash guard langærmet t-shirt på overkroppen.

Finnerne

elemento kursus i undervandsjagt - finner

Der er generelt tre slags finner: plastik, glasfiber og karbon. Vi anbefaler at du starter med et par gode glasfiber finner med behagelig og bløde fodlommer. Vi svømmer selv med Captain Nemo Powerfins med Omer stingray lommer i hårdhed 2, og er rigtig glade for dem. Plastikfinner er billige men for langsomme og karbonfinner er dyre og hurtige men er mere skrøbelige.

Pas godt på dine finner, og skyl dem, ligesom alt dit andet udstyr, i ferskvand efter hvert dyk. Så kan de holde i rigtig mange år.

Vægtbæltet

Til undervandsjagt skal du bruge et gummibælte, da din maveregion suges ind under neddykning og her vil et nylonbælte begynde at glide op og ned ad kroppen. Et gummibælte sidder derimod fast. Selve vægtene kan ofte fås billigt og brugte i den blå avis, så her kan du med fordel spare lidt penge. Hvor meget vægt du skal bruge afhænger helt af din kropsvægt, tykkelsen af din dragt og din opdrift. Vi dykker selv med ca. 7 kg på en 7 mm dragt og 5 kg på en 5 mm dragt, men det er forskelligt for alle undervandsjægere.

Vi anbefaler også udstyr såsom ankelvægte, og evt. en vægtvest. Ankelvægte stabiliserer dine ben i vandet og gør at du ikke larmer så meget, og dermed skræmmer fisk væk. En vægtvest giver din overkrop mindre opdrift, men kan for nogle give lidt smerter i nakke og ryg. Det er ikke vigtigt hvilket mærke vægte du vælger, det er bly og ikke et område du behøver at opgradere helt vildt på.

Bøjen

Din bøje har to funktioner. For det første er det din måde at blive set af andre dykkere, lystfiskere, sejlere, badegæster, vandscooterførere og mange andre, så derfor skal den have et dykkerflag på. Det er din og andres sikkerhed det handler om, og dit ansvar at folk kan se dig, så det er rigtig vigtigt. Om natten skal du have en kraftig bøjelygte på din bøje, så du kan ses fra lang afstand. Dette er vigtigt, især hvis du er ude for en ulykke eller du driver til havs. Her er en cykellygte i en plastikpose ubrugelig, så invester i en god, solid og kraftig bøjelygte og monter den rigtig godt fast på din bøje. Den kan i sidste ende være med til at redde dit liv, så det er et område du ikke må spare på.

Den anden funktion din bøje har, er at den hjælper dig med at bære din fangst. Din bøje skal sidde fast i din harpun med en flydeline. Når du har skudt en fisk og aflivet den hurtigst muligt, stikker du bøjelinen igennem gællerne på fisken og lader den glide ned mod bøjen, hvor den vil hænge sammen med de andre fisk du har skudt. Her er et godt setup essentielt. Brug noget tid på at lave en rigtig god løsning – det vil give dig ro, overskud og mere tid til at jage, ligesom et dårligt setup vil give dig frustrationer, gøre dig træt, tage værdifuld tid fra dit dyk og i sidste ende gøre at du skyder færre fisk.

Du kan vælge en torpedobøje eller en decideret flåde. En flåde fylder mere men kan til gengæld bære en ekstra harpun, vand, snacks, dine fisk og andet udstyr. Vi er selv ret glad for Omer’s torpedo bøje og Imersion’s Eskwad Board som er en større flåde.

Vi kører selv med en 10 meter lang luftslange købt i en akvariebutik, som er sat fast i begge ender med en øjeskrue. På bøjen og på harpunens skæft har vi et par karabinhager i rustfrit stål. Find din egen løsning – dette er noget af det der gør undervandsjagt så sjovt – når man går derhjemme og nørder den med et nyt setup, endelig får tid til at afprøve det og det så bare spiller 100% på et dyk.

Lygten

elemento kursus i undervandsjagt - lygte

Til natdyk skal du bruge en lygte, og her er der flere muligheder. Du kan køre med billige Kina lygter fra eBay, du kan købe en mellemklasse lygte i en dansk dykkerbutik eller du kan bruge kassen og få en Wisedive lygte som er et dansk firma der har lavet dykkerlygter i en årrække.

De billige lygter fra eBay har selvfølgelig fordele og ulemper. De koster langt mindre end andre lygter, men der er ingen garanti på dem og de går ofte i stykker. Til gengæld kan man bruge de samme genopladelige batterier til den næste billige lygte man køber. Hvis man er heldig at finde en god lygte kan man få et billig løsning på den måde, men der er mange faldgruber.

En mellemklasse lygte fra en dansk dykkerbutik er ofte en god løsning. Du betaler lidt mere men får så til gengæld garanti på lygten. Mellemklasse lygter er som regel også kina lygter, men de er af en bedre kvalitet og er som regel checket langt bedre fra fabrikkens side.

Du kan også gå amok og købe en Wisedive lygte, som er en super kraftig dykkerlygte, fra et dansk firma, med en tilsvarende høj pris. Fordelen her er at den kan sendes til service i Danmark, og ulempen er selvfølgelig den høje pris. Wisedive lygter promoveres som regel på det antal lumen de kan producere, ofte helt op til 5000 lumens, men rent praktisk er det tvivlsomt om det er en fordel med så kraftigt udstyr når man undervandsjager. For meget lys kan ofte skræmme fisk væk, og det er ikke altid en god ting at blæse hele sandbunden op med en super kraftig projektør. Af samme grund sætter de fleste Wisedive brugere lygten på halv styrke når de dykker.

Udover en håndholdt lygte anbefaler vi enten en maskelygte eller en pandelygte, så du kan slippe din håndholdte lygte og håndtere dit grej og dine fisk med begge hænder. En maskelygte kan du sætte fast med vandfast gaffatape på din maskestrop og en pandelygte skal sidde sikkert og solidt på hovedet så du ikke taber den. Pandelygter er én af de ting der bliver fundet rigtig ofte når man undervandsjager, og det er ofte de billige, neonfarvede der glider af og lægger sig i tangen. Her kan en maskelygte være et sikrere valg.

Når du natdykker er det en rigtig god idé at placere en lygte det sted på kysten hvor du går i vandet og går op igen. Her kan en kraftig LED cykellygte på en pind ofte være fin men du kan også bruge en genopladelig LED lanterne. Den skal kunne ses mange hundrede meter væk så placer den højt og sæt evt. to cykellygter på samme pind så den kan ses fra flere retninger. I begyndelsen af vores dykkerkarriere lykkedes det os at fare vild i et strandlandskab midt om natten, med en ordentlig bunke fladfisk på bøjen, uden at kunne finde den parkeringsplads vi kom fra. Det er en oplevelse vi håber at du som nybegynder kan undgå, og det kan du let ved at have det rette udstyr med når du natdykker.

Kniven

elemento kursus i undervandsjagt - kniv

En kniv er essentielt udstyr og skal være på dig hver gang du dykker. Det skal den fordi du for det første skal have et værktøj som kan skære dig fri, hvis du sidder fast i garn eller fiskeliner, og fordi du skal have en måde at aflive dine fisk på, hurtigst muligt.

En dykkerkniv kan sidde på benet, på armen eller i bæltet. Det er lettest at nå din kniv hvis den sidder på armen, men ulempen er så til gengæld at du ikke kan nå kniven hvis du sidder fast i noget med den modsatte arm. Et tip er at bore et lille hul i knivens skæfte og fastgøre kniven til knivens holder med elastiksnor. Vi har mistet en del knive på dyk før vi begyndte at gøre dette, og vi har ikke mistet en eneste efter vi har sat dem fast med snor. Elastiksnoren skal selvfølgelig være lang nok til at du kan bruge kniven komfortabelt.

Vi er rigtig glade for Omer’s mini laser kniv. Det er vi fordi den har en holder som sidder rigtig godt fast på armen og benet, og som kan spændes fast, selvom du har dykkerhandsker på. Kniven er stor nok til at aflive de fleste fisk i Danmark, men hvis du leder efter en større kniv er Omer’s maxi laser kniv et rigtig godt alternativ. Den har dog ikke den samme holder som mini laseren.

Husk at du kan lære meget mere om udstyr, undervandsjagt, fridykning, jagtteknikker, fiskearter og mange andre ting ved at melde dig til et af vores kurser. Klik her for at se vores udvalg og find dit kursus i undervandsjagt i dag.