Lige nu er det sæson for tragtkantareller, de velsmagende lysebrune trompetformede svampe der smager så fantastisk godt i rigtig mange slags mad. Elemento har været på svampetur og her giver vi lidt tips og tricks til hvordan du finder, plukker og tilbereder disse lækre små gaver fra skoven.

Tragtkantarellen er en efterårssvamp og det betyder, alt efter hvordan sommeren har været, at man skal kigge efter dem i Oktober og November. De er til at finde i Danmark, men de svenske skove kan i disse måneder være et rent svampe-eldorado, og især i Sverige kan man med fordel gå på jagt. Hvis sommeren har været tilpas våd vokser de stort set overalt, men det er dog en god idé at vide lidt om hvordan skovbunden helst skal se ud for at der er svampegevinst.

Tragtkantareller i de svenske skove - elemento - kursus i undervandsjagt

En skovbund dækket af grønt mos er ideelt til tragtkantareller. Svampene kan godt lide en fugtig jord, men ikke alt for våd. Hvis der f.eks. ligger små søer mellem mosset, kan man godt regne med at her er for vådt. Kig i stedet efter mos som vokser over sten og knolde, og gerne op ad skråninger. Ofte kan man finde tragtkantareller bag store sten, bag store træstammer samt i revner og sprækker mellem sten, hvor der er skygge. I det hele taget kan de godt lide trækronernes beskyttende dække, så dette er endnu en faktor at tage med i sine betragtninger. Et åbent landskab vil ofte være for solrigt til denne svamp, hvorimod en halvtæt fyrreskov med grønt mos og bakker kan være det helt rigtige sted.

Tragtkantareller i de svenske skove - elemento - kursus i undervandsjagt

Selvfølgelig er der masser af undtagelser for hver en regel man stiller op, og man kan spekulere, teoretisere og fantasere over hvor svampene er i timevis, for så til sidst nærmest at vade i en stor bunke svampe hvor man mindst venter det. Men tag ovenstående kendetegn som løse retningslinier, så er du godt på vej.

Man kan kende tragtkantareller på deres lysebrune tragtformede top og deres gullige stok, der som regel er hul. De står næsten altid i grupper, så når man finder et par stykker er det bare med at kigge godt efter rundt omkring hvor man står, for der er meget ofte mange flere i samme område. Man kan enten plukke dem med fingrene og “nippe” stokken over, eller man kan bruge en svampekniv. Det sidste er ofte den bedste løsning, da man undgår at få jordrester med op i svampekurven.

Tragtkantareller i de svenske skove - elemento - kursus i undervandsjagt

Når man så har plukket en ordentlig kurv tragtkantareller, kan man tage dem hjem og rense dem. Dette foregår med en svampebørste eller -pensel, hvor man forsigtigt børster eventuelle rester af skoven væk. Bemærk at der i større tragtkantareller ofte sidder grannåle i den hule stok – dem kan man få ud ved at dele svampen i to med fingrene. Herefter kan man enten stege svampene på en pande eller man kan tørre dem.

Tragtkantareller i de svenske skove - elemento - kursus i undervandsjagt

En tur i en varmluftsovn ved 50-70 grader virker som regel fint til tørring så længe man sætter en grydeske af træ eller en korkprop i spænd i døren, men man kan også bruge en decideret tørremaskine, som kan tage mange lag svampe på én gang. Tørrede svampe holder i årevis, og skal blot lægges i lidt vand før de kan bruges i svampesupper, kødsaucer, omeletter og hvad man ellers kan finde på. Man kan også blot knuse de tørrede svampe og drysse dem over en ret for at tilføje et smagsboost af dimensioner som bringer minder frem fra vandringer i de smukke stille skove.

Husk selvfølgelig at tage en svampebog med i skoven hvis du er ny i naturen, og husk kun at plukke og spise de svampe du er 100% sikker på er spiselige. Tag eventuelt en bekendt med som har erfaring med svampe, eller tilmeld dig ét af elemento’s kurser hvor vi en gang i mellem tager i skoven og viser dig hvordan du finder indholdet til dit næste fantastiske middagsmåltid.

Tragtkantareller i de svenske skove - elemento - kursus i undervandsjagt