Foråret er kommet og elemento har været en tur i skoven for at hente skovbundens gastronomiske lækkerbisken – ramsløget.
Ramsløget er i det tidlige forår nem at finde og vokser i store tæppeformationer i den ellers golde skovbund. Den har en mild duft af løg og smagen er en kombination af hvidløg og løg, hvilket gør den velegnet til de flest retter som topping eller som smagsgiver i dressinger.
Når du skal høste ramsløg, skal du bruge en kniv og en kurv med fugtige aviser til at pakke ramsløgene ind i, så de bevarer fugten og sprødheden. En plasticpose kan også bruges, men når vi kan undgå at bruge plast er aviser klart at foretrække. Ofte ses ramsløg i tusindvis, så du skal ikke være nervøs for at beskadige bestanden, da de er sejlivede der hvor de har slået sig ned. Løget, blomster og frøene kan ligeledes anvendes i køkkenet og specielt blomsterne bidrager til at give maden et lækkert tvist.
Når det er forår er smagen mere delikat end senere på sommeren, hvor løgsmagen og duften bliver kraftigere, derfor er foråret for os sæson for ramsløg.
Når du har høstet dine ramsløg, kan du gemme dem i køleskabet så du løbende kan krydre maden, tørre dem ved svag varme i en åben ovn eller tørremaskine eller lave en lækker ramsløgspesto. Hvis du laver meget pesto kan det fryses ned i små portioner, så du altid kan lave pasta med ramsløgspesto eller du kan give dine gæster en overraskelse hvis der er tapas på menuen. Dampet fisk med ramsløgspesto er også et sikkert hit.
Når du henter ramsløg skal du være forsigtig ikke at forveksle den med den giftige liljekonval. En simpel test er at nuldre et blad fra planten mellem fingrene så du får hvidløgsduften frem. Liljekonvaller dufter ikke af hvidløg. Ramsløg har to grundstillede elliptiske blade. Stilken er trekantet og bliver 15-45 cm høj.
Planten er spækket med c-vitamin og indeholder, ligesom hvidløg, alliin og allicin som styrker immunforsvaret og virker antibiotisk.
Ramsløgspesto
1-2 håndfulde ramsløg (afhængig af styrke og håndstørrelse)
100 gram mandler (pinjekerner eller hasselnødder kan også bruges)
50 gram parmasanost
3 dl rapsolie eller anden smagsneutral olie
1 skvat citronsaft
Salt og peber
Ramsløgene skylles grundigt og tørres i et rent viskestykke. Snit ramsløgene i grove stykker og smid dem i blenderen sammen med nødder, parmesanost og olie. Pestoen smages til med citronsaft, salt og peber.
Slutteligt kan du komme pestoen på rene atamonskyllede glas. Dæk toppen til af pestoen med olie, så den bliver forseglet frem til brug. Hvis du laver en større portion, kan du også fryse den ned, så du altid har lækker pesto ved hånden. Du skal selvfølgelig også have fornøjelsen af at spise den når den er helt frisklavet. Men pas på – ramsløgspesto er yderst vanedannede.
Hvis du vil lære hvordan du samler ramsløg, urter, svampe og meget mere, så tilmeld dig ét af elemento’s spændende kurser og kom godt i gang med dit udendørsliv.