Halvdelen af elemento er i Sydkorea for tiden og her har vi udforsket hvordan man på koreansk manér bruger sæsonens modne frugter til at producere naturlig gær. En gær som kan bruge til at bage de mest fantastiske brød med.
Processen er rimelig simpel, men det kræver alligevel at man sætter sig lidt i fremgangmåden. Moden og overmoden frugt er fuld af gærceller, specielt på overfladen. Ligesom der på vindruer er et gråligt skær som en overflade af gærceller, er der på de fleste andre frugter også gær. Denne gær kan man udvinde ved at lade frugten ligge i vand i stuetemperatur i et par dage, og dermed bruge dette vand i stedet for den væske man ellers ville bruge i en brøddej.
Det er vigtigt at vide at frugten helst skal være økologisk og usprøjtet. Dermed bevarer frugten flest af sine gærceller. Det er også vigtigt at bruge frugt der er så moden at den er lige ved at falde af træet. Nedfalden frugt kan også bruges, men frugten må ikke have ligget mange timer på jorden eller i græsset, da forrådnelsesprocessen dermed vil være begyndt.
Æbler, citroner, kakifrugter, rosiner, pærer og meget andet kan med fordel bruges, så længe de er godt modne og i sæson. Start med at skære frugten i småstykker. Brug 2-3 små æbler eller kakifrugter til omkring 7-800 gram vand i et glas med skruelåg. Tilføj en spiseskefuld god naturlig honning for at kickstarte gær produktionen. Sukker kan til nød bruges men honning er bedst.
Luk låget godt til og bemærk hvordan frugten falder til bunden af glasset. Lad glasset stå i omkring to dage, ved stuetemperatur (ca. 22 grader celcius), eller indtil frugten stiger til toppen af vandet i glasset. Nu er vandet klar til brug, og skal simpelthen bruges i stedet for det vand du ellers ville bruge i din brødopskrift. Du skal selvfølgelig huske at udelade den normale gær i opskriften, da der er masser af gær i vandet.
Brødet vil, afhængig af hvor meget gær der er i vandet, have en rigtig god hæve-evne. Og som en bonus, en lille fin smag af den frugt du har brugt.
Hvis du i forvejen har en surdej kørende er her et pro-tip: Brug gær vandet i din surdej, kombiner det bedste fra de to gærtyper og bag et spændende surdejsbrød med frugtgær. Hæve-evnen vil her selvfølgelig være exceptionel god.
Husk til sidst at gemme lidt af dit frugt gær vand i køleskabet, da du med fordel kan tilføje mere frugt og vand og brygge videre på gæren på den måde. Gær vandet kan i øvrigt holde sig rigtig længe i køleskabet, og bruges i en dej når den er varmet op ved stuetemperatur i en halv dags tid.
Hvis du har lyst til at lære mere om udendørsliv, undervandsjagt, sanke, svampe, urter og meget mere så tilmeld dig et kursus her hos elemento.
God fornøjelse!