Når man taler om undervandsjagt tænker de fleste nok på lange svømmeture langs kysten i camouflagefarvet våddragt med en ladt harpun, men der er mange andre måder at kombinere passionen for vand med at få noget rigtig delikat på middagsbordet. Én af de måder er at dykke efter krebs i de danske søer.

Den danske krebs er et leddyr som hører til de vekselvarme dyr. Det vil sige at den følger temperaturen på det vand den lever i, og er derfor meget lidt aktiv om vinteren. Når vandtemperaturen stiger til mellem 6 og 8 grader begynder krebsen at røre på sig, og bevæger sig fra sit vinterhi i dybet ind på det lavere vand nær søbrederne. Krebsen holder sig skjult om dagen under sten og rødder eller den graver sig simpelthen ned i søens mudder. Men om natten er den aktiv og det er der man har mest held med at dykke efter den.

Et godt dykker-setup til krebsedyk består af våddragt, maske, snorkel, finner, lygte, handsker (da krebs godt kan bide fra sig), sokker og et blybælte. Da ferskvand har mindre opdrift end saltvand, kan det være en god idé at tage et kilo eller to mindre på bæltet end man plejer. Til at opbevare krebsene kan man bruge et flydenet. Det kan man selv lave ved at tage et kraftigt nylon-net og binde en oppustet cykelslange foldet i to fast i kanten med et par plastic-strips. Eller man kan tage en vasketøjskurv og sætte en cykelslange eller bruge en badering med et net i. Det vigtige er at nettet flyder og at krebsene ikke kravler op af nettet.

Krebs kan findes på mange forskellige dybder, også på det helt lave vand. Så husk at kigge helt inde under bådebroer, trapper og stiger. Ofte vil du blive overrasket over hvor mange krebs du kan finde, kravlende på maven på en halv meters vand.

Bemærk at hunkrebsen er fredet fra 1. oktober til 31. juli og hankrebsen fra 1. oktober til 31. marts. Og hvis du samler en krebs op med masser af orange æg på bugen så lad den ligge. Så er der også krebs til dig selv og til andre de kommende år.

Når du kommer hjem med dine krebs så læg dem i en stor balje eller et badekar. Ilt vandet med en vandslange regelmæssigt og lad dem gå i et døgns tid, så de får udledt den lidt plumre søvandssmag som de en gang i mellem godt kan have.

Nu kan du så koge dine krebs, pille halerne af dem og lave en rigtig lækker krebse-bisque af skallerne som du blander med en ordentlig røvfuld rodfrugter og grøntsager. Eller gøre som svenskerne, åbne en flaske snaps og holde det helt store krebsegilde.

Hvis du vil lære at samle krebs, undervandsjage, finde svampe, urter og meget mere i den danske natur, så klik her og meld dig til ét af elemento’s mange spændende kurser.

Rigtig god fornøjelse!

Krebsehaler of dip