Noget af det bedste du kan gøre ved den fisk du fanger som undervandsjæger er at røge den. Og det er slet ikke så svært at komme i gang som du måske tror. Her er en lille introduktion i koldrøgningens univers, hvor vi fortæller lidt om hvordan du bygger din egen røgovn og hvordan du får de bedste og mest smagfulde resultater.

En røgovn til koldrøgning er en rimelig simpel anordning. Den består i virkeligheden bare af to rør som er sat ovenpå hinanden så de danner en “T” form. To ventilationsskakter er perfekte til formålet, men alt muligt andet kan også bruges. I bunden skal der skæres hul til en lille luge, hvor bakken eller pladen med røgesmuld sættes ind, og i den øverste del af “T’et” skal der være et trådnet som fisken kan ligge på. Udover det skal der være noget udluftning, både i bunden af ovnen og i toppen. Der er masser af muligheder for at variere designet, men dette er de mest basale elementer som en røgovn til koldrøgning skal indeholde.

røgovn

Koldrøgning adskiller sig fra varmrøgning ved at temperaturen på røgen skal være under 25 grader, og helst koldere. Det går altså ikke at koldrøge midt om sommeren under en hedebølge. Foråret og efteråret er bedst, og det skal helst være forholdsvis tørt i luften, da smuldet ellers bliver fugtigt.

De federe fisk er bedst til røgning, da røgsmagen sætter sig i fedtet. Derfor er laks bedre end havørred, og fisk som makrel og sild er selvfølgelig også oplagte kandidater. Med udgangspunkt i en stor lakseside med skind på, starter man med at drysse den godt med salt, pakke den ind i husholdningsfilm og så lægge den i køleskabet i en times tid. Dette dræner fisken for overskydende vand og gør den klar til røgning. Efter en time tager man laksen ud af køleskabet, tørrer saltet af med lidt køkkenrulle og lægger den med skindsiden nedad på det trådnet som skal sættes ind i røgovnen.

Nu er det tid til at tænde op, og her skal der bruges en stor pose med fint bøgesmuld. Andre slags træ kan selvfølgelig også bruges, og forskellig slags træ vil give variationer i smagen af den røgede fisk. Smuldet lægges på smuldbakken, og smuldet formes som et “U”, i en højde af ca. 3-4 cm. Tænd nu smuldet med en kraftig lighter eller en gasbrænder og sørg for at der er godt gang i gløden. Jo mere gennemtræk der er i ovnen, jo bedre vil gløden blive ved at brænde, præcis som i en almindelig brændeovn.

Nu sættes laksen på trådgitteret ind i røgovnen, og så er det bare at vente. En bakke med smuld i størrelsen 30 x 20 cm holder omkring 8 timer, så hvis du timer det rigtigt kan du tænde en ny bakke med smuld lige før du går i seng. Laksen skal nemlig røges et sted mellem 24 og 36 timer, afhængig af tykkelsen på stykket.

Et færdigrøget laksestykke skal føles fast på ydersiden men stadig lidt blødt når du trykker ned på det med en finger. Hvis det er for hårdt har det fået for meget og hvis det er for blødt så giv det et par timer mere. Koldrøget laks kan serveres og kombineres på et utal af måder, men her hos Elemento holder vi især af at et par skiver koldrøget laks på hjemmebagt brød med creme ost, garneret med purløg, salt og peber. Koldrøget laks på røræg er en anden af vores favoritter, ligesom pizza med røget laks og økologisk grøn pesto altid er et stort hit.

Pizza med laks

Husk at der er masser af forskellige måder både at bygge din røgovn på og at røge din fisk. Så brug vores guide som en rettesnor, men vær åben overfor at eksperiementere med at bygge, røge og komponere dine røgede mad-mesterværker.

Hvis du har lyst til at lære hvordan du fanger din egen lækre ørred, så meld dig til et kursus ved at klikke her. Vi har kursus i undervandsjagt, sanke, samling af urter og svampe og meget mere.

God fornøjelse!