Det er blevet efterår og tid til at finde svampekurven frem, hvis du da ikke allerede har haft den med ude i skoven. Elemento har været ude og finde de fantastiske små guldklumper.. kantareller.

Når man tager på jagt efter kantareller eller andre gode spisesvampe, så bliver jagtinstinktet virkelig vakt til live. Efter et stykke tids vandren og søgen flyver tankerne rundt – hvorfor er de her ikke? Har der ikke været nok regn? Er det et dårligt svampeår i år? Indtil noget gyldent pludselig lyser op i skovbunden. Umiddelbart efter den første er dukket frem på nethinden, springer den næste i øjnene og så rammer guldfeberen for alvor.

Hvis du ikke er en hærdet svampejæger i forvejen er kantarellen god at starte med, da den er let genkendelig og er svær at forveksle med de giftige svampe. Samtidig smager den fantastisk, smørstegt på panden på en skive ristet brød eller som prikken over i’et i en fantastisk sovs til efterårets vildtretter. Når du efter en god lang tur i skoven kommer hjem i varmen og duften af svampe breder sig fra køkkenet, så har det på alle måder været turen værd. Hvis du finder mange eller ikke har mulighed for at sætte tænderne i dine fund lige på det tidspunkt, kan du i stedet tørre svampene og opbevare dem til senere brug.

Hvis du ikke har været på svampetur før, er det selvfølgelig en rigtig god idé at anskaffe sig en god svampebog eller alliere sig med en ven eller bekendt som er svampekender. Der findes foruden kantareller en overflod af spiselige rørhatte, pigsvampe og lamelsvampe som er gode, men du skal selvfølgelig være helt sikker før du sætter tænderne i én af dem, da nogle nogle svampe kan være giftige.

Når du har fundet kantareller er det bedst at rengøre dem med en lille svampebørste og skære uspiselige dele af inden de ryger ned i kurven. Så undgår du at jorden blander sig med svampene og sparer en masse rensearbejde når du kommer hjem i køkkenet. Husk at ryste kurven let når du går gennem skoven, så du drysser lidt myselium (svampesporer) ud nye steder og giver svampene mulighed for at brede sig til andre steder af skoven.

Det helt store spørgsmål er selvfølgelig hvor man finder kantarellerne. Et godt bud er 1-2 uger efter et ordenligt regnskyl, i fyrreskov med sandjord. Men det er næsten en tradition at man ikke giver sine gode svampesteder fra sig og man bliver også langt mere tilfreds når man finder sit helt eget hemmelige kantarelsted.

Er du interesseret i at samle svampe, urter, undervandsjage og meget mere? Så tag et kursus her hos elemento. Klik her for at se vores udvalg af spændende kurser.

Rigtig god jagt!