Når det er vinter går vi som regel og lukker os inde i varmen og savner at finde guld i naturens skatkammer i form af svampe, fisk og skaldyr. Men der er faktisk stadig noget at gå på jagt efter i den friske luft. Almindelig judasøre (auricularia auricula-judae) er en mærkværdig, til tider ørelignende svamp som kan findes på hyldetræer og en sjælden gang imellem også på andre løvtræer. Frugtlægemet trives i de kølige vintermåneder, men kan nemt findes hele året rundt. Den læderbrune svamp er glat eller rynket og lysebrun på indersiden og udenpå er den filtet og oftest mørkerebrun. Nogle gange er den indtørret og barkagtig, og andre gange fugtig og bruskagtig.

judasoerer 2

Judasøre er meget mild i smagen og ligger langt nede på listen over de eftertragtede spisesvampe. Til gengæld er den nem at have med at gøre. Hvis svampen er frisk er den meget nem at pille af træet, men når den er tør er den lidt sværere at få øje på og kan være lidt mere modstandsdygtig. Når du har høstet svampen kan du lægge den i vand så den bliver blød og er nem at rengøre ved at gnubbe med en finger på eventuelle urenheder. Svampen er i modsætning til lamelsvampe ikke særlig sart. Når du har høstet og renset svampen kan du tørre den eller bruge den med det samme. Når du skal bruge den lægger du den blot i blød i 10 minutter og vupti…så er den er tilbage i fuld vigør.

judasøre

Hvis du skærer svampen i strimler og smider den på en varm pande kan du være sikker på at de fordeler sig rundt i køkkenet helt af sig selv. Hvis du vil beholde dem på stegepanden kan vi derfor anbefale at du steger dem ved svag varme og ikke snitter dem inden. De fungerer fint som fylde i røræg eller strimlede i supper og gryderetter. Svampen er udbredt i store dele af verden og anvendes blandt andet hyppigt i det kinesiske køkken. Judasører kaldes på kinesisk træøre og anvendes i traditionel kinesisk medicin mod kredsløbssygdomme. Judasøre er i øvrigt rig på mineraler som kalium, jern og magnesium samt vitamin B1.

Husk at du kan lære meget mere om svampe, urter, tang, sanke og få store oplevelser under vandet ved at tilmelde dig et af elemento’s mange spændende kurser. Klik her for at se vores kursusudvalg.