Con Dao er én af de sidste øgrupper i Vietnam der endnu ikke er overrendt af turister.

Her finder man let sin helt egen strand med krystalklart blåt hav der dovent skyller ind over det hvide sand, lokale markeder med alt godt fra havet og de lokale frugttræer, smukke alléer omgivet af huse i fransk kolonistil, og venlige lokale der i de varme sommeraftener serverer fantastisk mad fra deres sydende gadekøkkener. Elemento har været en tur på opdagelse og bringer her vores guide til dette, så længe det varer, uspolerede ø-paradis.

Sådan kommer du til Con Dao

Con Dao navnet på en række øer der ligger 2.5 times sejlads sydøst for Vietnams fastland. Den største ø, og den eneste beboede ø, hedder Con Son og er ca. 15 km på den længste led. På Con Son ligger øens eneste by som kun er en enkelt kvadratkilometer stor, og som er meget overskuelig at finde rundt i.

Turen til Con Dao starter i Ho Chi Minh City. Herfra kan man enten flyve direkte til Con Dao eller tage den betydelig billigere, og meget længere tur med bus og båd. Den lange tur går fra lufthavnen med bus 119 til Ho Chi Minh City’s busstation, derefter med sove-bus til Soc Trang, så med en ny bus til båden og derefter med båden til Con Dao. Det er en 9-10 timers tur med bus og båd som så til gengæld kun koster 150 kr.

Elemento tog den lange tur, og vi fik oplevet en masse på vejen, men vi ville nok alligevel tag en flyver næste gang – både for komfortens skyld og for at spare rejsetid.

Con Son by – hvor de galende haner bor

I midten af Con Son by ligger et marked hvor der sælges friskfangede fisk, blæksprutter, skaldyr, frøer, grise, kyllinger, køer og alt hvad man ellers kan forestille sig. Den anden halvdel af markedet sælger frugt og grøntsager og det er dette marked der er byens hjerte, byens puls. Det er her man spiser nudelsuppe om morgenen, her man køber banh mi sandwiches til strandturen, provianterer kæmpe saftige og søde papayafrugter med lime til en eftermiddagssnack og her man får den seneste sladder fra de pyjamas-klædte ældre kvinder med bambushattene, der står og sælger grillede bananer på gaden.

Omkring markedet går de brede alléer ned mod vandet, adskilt af imponerende gamle gule bygninger i fransk kolonistil. Her er byens hospital, et par gamle hoteller, militærbygninger, et gammelt fængsel som nu er en turist-attraktion, og alt sammen er omkranset af et vildtvoksende virvar af oldgamle tropiske træer og kokospalmer. Med en lejet scooter til 25 kr. om dagen kommer man let omkring i byen, og trafikken er som de lokale – venlig, afslappende og langsom.

Con Son har et par enkelte store resorts, og ellers en masse små hoteller hvor de fleste af dem ligger i byen. Hotellerne lejer stort set alle sammen scootere ud, ligesom de har et par guidede ture rundt på øen samt en snorkel-tur med båd. Con Dao er stadig så ukendt for vestlige rejsende at langt de fleste turister er vietnamesere. Derfor er de lokale meget lidt vant til gæster fra resten af verden, og det mærkes på den varme og venlighed man møder overalt. Folk på gaden hilser ofte på én, de få der taler engelsk er meget hjælpsomme og der er et markant fravær af solbrille-sælgere, skopudsere, taxaer til overpris og alt det andet gejl man finder på mere turistede steder i sydøst-asien.

Én ting der til gengæld ikke er mangel på, er naturens mest pålidelige vækkeur, også kendt som hanen, så hvis man har sin søvn kær anbefaler vi enten ørepropper eller at gå tidligt i seng, da galeriet som regel starter allerede ved 5-6 tiden om morgenen på udvalgte steder i byen.

En anden ting der også er en del af, er byggearbejde og larm derfra. Con Dao er ved at blive opdaget af masserne, og der bliver bygget på livet løs rundt omkring. Om et par år vil stedet se meget anderledes ud, så vi anbefaler at man oplever det endnu uspolerede Con Dao så hurtigt som muligt.

Udenfor Con Dao – opdagelse på to hjul

Med en scooter, godt med solcreme og en madpakke er man klar til at opleve resten af øen. Der er kun én vej at køre ad, og den går fra færgelejet i vest til lufthavnen i øst. Undervejs passerer man fantastiske strande, gamle templer med vilde aber, store søer med lotusblomster og masser af tæt jungle. De fleste af strandene er stort set tomme, så det er bare at vælge én og hoppe i havet.

Con Dao skulle efter sigende have noget af den bedste scuba dykning i Vietnam, men rent snorklings-mæssigt er øerne ikke vildt imponerende. Der er nogle forskellige rev rundt omkring øen, men de fleste strande er rent sand uden særlig mange klipper. De rev vi snorklede på var der en del liv i – vi så papegøjefisk, sø-agurker, snegle og meget andet men hvis man har snorklet andre mere kendte steder i verden, vil man nok blive en lille smule skuffet over revene her. Undervandsjagt er desuden forbudt, da hele området omkring øen er en national park, og vi så heller ingen lokale med harpun på noget tidspunkt.

Til gengæld kommer der masser af spændende dybhavsfisk ind fra fiskerbådene hver eneste dag. Fisk som havner på markedet og på de mange restauranter øen har at byde på. Både ti- og otte-armede blæksprutter er meget almindelige, ligesom kæmperejer, hummere, østers og alle mulige former for snegle og skaldyr der kan fås overalt.

Mad på Con Daosk

Der kunne skrives mange artikler om den vidunderlige vietnamesiske mad, og Con Dao har selvfølgelig sine egne varianter og specialiteter. Morgenmaden bestod ofte af en nudelsuppe med tørret fisk eller okse-ben, garneret med koriander, mynte, lime og forskellige andre friske urter. Derefter et par overskårne passionsfrugter og måske en kokosnød at drikke til. Frokosten kunne være en pho, som er Vietnams mest kendte suppe, eller et par banh mi sandwiches med andekød og til aften spiste vi ofte stegte blæksprutter med citron/chili-sauce, ris og måske et par dybstegte bananer til dessert.

Det som slog os mest ved maden på Con Dao var hvor utrolig meget smag der var i alting. Hvornår har du sidst duftet til en limefrugt? Vietnamesisk lime både dufter og smager virkelig intenst med en parfumeret duft og en sød, syrlig og frisk smag der giver et boost til alt man drypper den på. Det samme kan siges om citrongræsset, basilikummen, mynten og alle de andre kendte og (for os) ukendte grøntsager der bliver brugt i retterne. Det er ikke så mærkeligt at det er så svært at få rigtig god vietnamesisk mad udenfor Vietnam. Råvarernes intense smag kan man simpelt kun frembringe der hvor de gror.

Den historiske del af Con Dao

Vietnam har en fortid som fransk koloni, og Con Dao har sin egen plads i den historie. Øen blev brugt som fange-ø af franskmændende og senere hen amerikanerne, og der er derfor stadig fængsler på øen som man kan besøge. Det er en bevægende, ubehagelig, men også lærerig oplevelse at besøge disse steder og se hvor lidt plads fangerne dengang havde, hvordan de blevet tortureret og hvor umuligt det var for dem at gøre noget som helst forsøg på at flygte.

Det er en underlig fornemmelse at være på en så fredfyldt, smuk og rolig ø og samtidig være bevidst om de tusindvis af mennesker der mistede livet i cellerne, der stadig ligger kun få meter fra de tropiske hvide strande.

Con Dao som rejsemål

Con Dao og Con Son er måske ikke et rejsemål for alle. Her er ingen diskoteker, ingen strandbarer og ikke særlig meget vestlig mad. Con Dao har heller ikke verdens bedste dykning eller snorkling, ligesom man heller ikke kan undervandsjage på øerne.

Men Con Dao har alligevel en helt specielt atmosfære. En fornemmelse af at være et sted som man har opdaget før alle andre, en ren og uspoleret lokal vietnamesisk oplevelse fyldt med venlighed og varme, og muligheden for at tage på eventyr på scooter hvor belønningen venter i form af ens helt egen private strand med tilhørende blåt hav.

Så hvis du planlægger en tur til Vietnam eller sydøst-asien, så hop forbi Con Dao, knæk en kokosnød og spis et par blæksprutter. Bare husk ørepropperne.

Og hvis du hellere vil blive hjemme og skyde nogle fisk, så husk at du kan booke dit næste kursus i undervandsjagt lige her hos os fra elemento.