Kært barn har mange navne. Denne lille guldklump holder til på ældre birketræer, hvor den danner en sort og klumpet masse. Men trods det spektakulære udseende er det en lækkerbisken, perfekt til at brygge en velsmagende og super sund the. Man bliver i jagten på chaga snydt af birketræets knudrede sorte bark eller knuder, men leder du længe nok kan du være heldig at finde et stykke. Chagaen kan skæres af med en kniv og bringes hjem til tørring. Efter høst kan der gå mellem 3 og 10 år før svampen kan høstes igen, så prøv at beherske din chagafeber. Når du kommer hjem, kan du lægge svampen til tørre, hvorefter den kan holde sig i flere år.
Chaga er en immunforsvars booster som hjælper med at rense leveren, sænke blodtrykket og regulere blodsukkeret. Den indeholder essentielle mineraler som kalcium, kalium, magnesium, jern, fosfor, zink og silicium samt væsentlige spormineraler som kobber, mangan mfl. Chaga indeholder også vitaminerne B2, B3 og D2 og forskellige aminosyrere. Væsentligst er popysacchariderne betulin og betulinsyre.
Navnet chaga kommer fra Khantyfolket i Rusland, som har brugt svampen til imunstyrkende the og specielt i forbindelse med lever og hjerteproblemer, tuberkulose og bekæmpelse af parasitter. Chagaen blev lavet til en the og blev drukket indtil sygdommen var kurreret. De brugte i øvrigt også svampen til at lave sæbevand. Svampen blev lagt i ilden til den blev rød, hvorefter den blev lagt i et kar med vand. Herefter rørte man rundt til den var opløst. Opløsningen havde rensende og desinficerende egenskaber. Sidst men ikke mindst blev den brugt som rituel renselse, hvor man inhalerede røg fra brændende chaga. Andre folkeslag fra Rusland har også brugt chaga som ildstarter og rituel tobak hvor man har røget den på pibe.
I dag har man kunne bekræfte mange af chagaens sundhedmæssige virkninger. Den virker psoriasishæmmende, alderdomsbekæmpende, tumorhæmmende og ophæver nogle af de ødelæggende effekter som strålebehandling har på immunsystemet. Dog er effekten af chagaens sundhedsfremmende egenskaber i mange internetfora stærkt overdreven og udokumenteret. Svampen har ingen bivirkninger, men er blodfortyndende og antikoagulerende, derfor forebygger den blodpropper. Hvis svampen tages samtidig med medicin som asparin, ibuprofen, naproxen og warfarin, kan dette give en øget blødningstendens. Svampen kan også give sænket blodsukkerniveau, så man bør ikke bruge den samtidig med glukosesænkende medicin.
Sådan laver du chagathe: Du skærer en lille klump på 1-2 cm af den tørrede chagasvamp og lægger den i en gryde med 2,5 dl kogende vand. Skru ned og lad det simre i ½ times tid og theen er klar. Du skal endelig ikke koge den for hårdt, da nogle af de væsentlige indholdsstoffer vil gå tabt på den måde. Theen smager mildt og behøver ikke andet end det du plejer at drikke din the med og så måske en god bog.
Du kan læse mere om denne spændende svamp her, og husk at du kan tilmelde dig et kursus her hos elemento hvis du vil lære mere om udendørsliv, svampe, urter, undervandsjagt og meget mere.
God jagt!